Skip to Main Content

FitchConnect

Navodila za uporabo

Pregled podatkov o posameznem podjetju

 


Za dostop do bonitetnih ocen in drugih podatkov o podjetju v iskalno vrstico vtipkamo ime in ga izberemo iz seznama. Poleg imena delujejo tudi identifikacijske kode.

Oznaka na desni prikazuje, da je Fitch temu podjetju podelil bonitetno oceno. Tudi če te oznake nima, v bazi morda lahko najdemo bonitetne ocene drugih agencij.

V kolikor ne poznamo točnega imena podjetja, lahko izberemo možnost All entities with keyword in iskano družbo poiščemo na seznamu vseh tistih, na katere se vpisana fraza lahko nanaša.

 


Izbira podjetja nas privede na njegovo domačo stran (Summary), na kateri med drugim najdemo:

  • informacije o podjetju,
  • najnovejša poročila delovanja podjetja (research) s strani Fitcha,
  • bonitetne ocene in moč vpliva ESG-ja nanje,
  • osnovne finančne podatke.

Pod imenom družbe nam je na voljo vrstica, prek katere pridemo na natančnejši pregled posamezne kategorije informacij.

V zavihku Profile najdemo razne informacije o podjetju in njegovem delovanju. Na dnu imamo tabelo, v kateri so izpisani najvidnejši zaposleni in lastniška struktura podjetja.

 


V zavihku Ratings najdemo tako aktualne kot pretekle podatke o bonitetnih ocenah podjetja tako s strani Fitcha kot tudi nekaterih drugih agencij.

V tabeli Ratings History s klikom na posamezno oceno dobimo vpogled v poročilo z obrazložitvijo ocene.


Ocene, podeljene s strani Fitcha, so opisane in obrazložene na povezavi (bolj pregledno), poleg tega pa je v zavihku Osnovni podatki na voljo tudi PDF z imenom "Rating definitions".

Baza ponuja ocene, kot so na primer:

  • Long-Term Issuer Default Rating: dolgoročna kreditna sposobnost podjetja,
  • Short-Term Issuer Default Rating: kratkoročna kreditna sposobnost podjetja,
  • Viability Rating (za finančne institucije, predvsem banke): sposobnost preživetja brez zunanje pomoči,
  • IFS Rating (za zavarovalnice): finančna trdnost zavarovalnice.

Action za določeno oceno se nanaša na spremembo ob zadnji objavi ocene (new rating, affirmed, upgrade, downgrade, withdrawn ...).

Rating outlook za določeno oceno pa se nanaša na pričakovano spremembo bonitetne ocene v prihodnjih 12-24 mesecih (positivenegative, stable).

 


V zavihku Research najdemo raznorazna poročila z natančnimi obrazložitvami bonitetnih ocen za izbrano podjetje, npr. individualne ocene posameznih podkategorij delovanja podjetja, opisi zaznanih pomanjkljivosti in vpliv ESG na boniteto.

Prav tako lahko spremenimo nastavitve in si namesto izbranega podjetja ogledamo poročila in ocene podjetij iz njegovega sektorja ali pa dokumente s kriteriji za ocenjevanje.

 


V zavihku Financials so prikazani ključni finančni podatki in računovodski izkazi izbranega podjetja za pretekla leta.

Vse dostopne podatke lahko naenkrat izvozimo v Excel z uporabo gumba Export all tables to Excel, za izvoz posameznega izbranega izkaza (med katerimi lahko menjavamo prek zavihkov nad tabelo) pa izberemo Export this table to Excel.

S klikom na datum v tabeli se nam ponudi možnost za prenos letnega poročila podjetja, v katerem je bil ta računovodski izkaz objavljen.

eTUTOR-CEK, ISSN: 2591-1090, Izdajatelj: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Centralna ekonomska knjižnica, 2017-, Urednika: Urban Golob in Martina Petan

Foto: Arhiv EF. Tehnična podpora