Skip to Main Content

FitchConnect

Navodila za uporabo

FitchConnect Excel Add-In

FitchConnect Add-In za MS Excel nam omogoča uporabo večjega števila podatkov v tabeli (do 5000 institucij namesto 500) in starejše zgodovinske podatke (30 let namesto 10) kot direktno iz brskalnika.

Funkciji Templates in Chart sta predstavljeni spodaj, nekatere ostale pa zgolj na hitro omenimo tukaj:

  • Search: poiščemo podjetja, države, ustvarjene portfelje in jih vstavimo v Excel,
  • Fields: izvozimo v Excel imena podatkov in njihove kode za sklicevanje,
  • Web: odpre FitchConnect v brskalniku,
  • Formulas: generiranje Excelovih formul za uporabo izbranih entitet in podatkov.

Namestitev

Za uporabo FitchConnect Excel dodatka (Add-In) moramo tega, v kolikor še ni naložen, najprej prenesti. S klikom na gumb Support Center (označen z vprašajem) pridemo na stran, kjer to lahko storimo. Izberemo primerno različico, jo prenesemo in inštaliramo.

Po inštalaciji se bo v Excelu pojavil nov zavihek Fitch Connect.

Izberemo še Login, da se prijavimo v Fitch Connect prek okna, ki se nam odpre.

Risanje grafov

Za risanje grafov iz Fitchevih podatkov uporabimo možnost Charts. Odpre se nam okno, kjer izberemo podatke. Postopek je nato enak risanju grafov znotraj brskalnika — navodila za to so opisana pod poglavjem Funkcije Data Tools -> Interactive Charts.

Templates

Zavihek Templates v dodatku za Excel omogoča prenos različnih vnaprej pripravljenih predlog, ki lahko precej olajšajo uporabo podatkov Fitch Ratings. Kot v splošnem velja za Excelov Add-in, da imamo pri uporabi na voljo 30 let zgodovinskih podatkov in uporabo do 5000 finančnih instrumentov, zato so predloge zelo uporabne za npr. prenos podatkov večjih portfeljev bank.

Ko izberemo zavihek Templates, se nam odpre novo okno.

Prenesimo recimo Sovereign Peer Analysis Template. Ta nam bo v pomoč pri primerjavi bonitetnih ocen in drugih podatkov različnih držav med seboj. Za prenos izberemo download na desni strani.

Template se prenese kot nova Excelova datoteka, ki jo shranimo in odpremo. Oglejmo si, kakšna je struktura teh datotek, in sicer na primeru prenešene datoteke.

Datoteka vsebuje več listov. Prvi —Quick Start Guide — nam navadno predstavi določene funkcije, možnosti in navodila za uporabo:

Glavni list je Template, ki vsebuje uporabniški vmesnik. Kot lahko vidimo iz zajema zaslona, imamo (na levi) na voljo celice za spreminjanje prikazanih podatkov. Nekateri drugi Template-i imajo lahko precenj drugačno strukturo.

Sledita še lista Data in Sovereigns Reference, ki sta namenjena sklicevanju podatkov v Template-u in urejanju le-tega.

eTUTOR-CEK, ISSN: 2591-1090, Izdajatelj: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Centralna ekonomska knjižnica, 2017-, Urednika: Urban Golob in Martina Petan

Foto: Arhiv EF. Tehnična podpora