Skip to Main Content

FitchConnect

Navodila za uporabo

Interactive Charts

Aplikacija za risanje grafov (Interactive charts) nam omogoča izdelavo in prenos vizualizacij iz Fitchevih podatkov.

Pridemo v meni s predhodno ustvarjenimi grafi. Za risanje novega izberimo Select entities / geographies.

Za namen tega primera bomo izbrali (s pomočjo League Tables) predhodno ustvarjen portfelj slovenskih bank. Entitete lahko izbiramo tudi ročno z vpisom imena/tickerja/identifikatorja ipd. (Entities), ali glede na geografsko lego (Geographies). 

Ko smo zadovoljni z izborom, kliknemo na Proceed.

Nato izberemo podatke, ki jih želimo prikazati. To lahko storimo z vpisom v okno za iskanje ali pa se med kategorijami in podkategorijami pomaknemo do željenih podatkov, ki jih obkljukamo. Spet izberemo Proceed na dnu.

Sledi izbor datumov za prikaz — prikažimo podatke zadnjih 5 let na letni ravni. Možen je tudi izbor prikaza napovedi podatkov za do 10 let v prihodnosti. Ponovno izberemo Proceed

Izberemo še tip grafa — v tem primeru bo to nabor večih tortnih diagramov. Z možnostmi iz zavihkov Refine in Annotate si lahko graf dodatno prilagodimo. 

Pod ponujenimi tipi grafov pri Chart Type imamo na voljo še možnost transpose the data, ki je lahko uporabna v primeru, ko je sam prikaz drugačen, kot smo si ga zamislili. V spodnjem primeru bi to povzročilo prikaz tortnih diagramov na ravni posameznih podjetij namesto let.

Ko je graf zaključen, ga lahko s klikom na gumb More izvozimo. Download PNG nam bo graf shranil kot sliko, Download Excel pa bo ustvaril novo Excel datoteko, vendar le s tabelo podatkov, uporabljenih za risanje grafa.

Graf se bo prav tako shranil na strežnik in bo kasneje dostopen za pregled ali urejanje pod Data Tools -> Interactive Charts.

eTUTOR-CEK, ISSN: 2591-1090, Izdajatelj: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Centralna ekonomska knjižnica, 2017-, Urednika: Urban Golob in Martina Petan

Foto: Arhiv EF. Tehnična podpora