Skip to Main Content

LSEG Workspace

Raziskovalec makro podatkov / Macro Explorer

Ena izmed podkategorij je tudi Macro Explorer / Raziskovalec makro podatkov, do katerega lahko dostopamo preko Markets -> Macro Explorer.

Z izborom te podkategorije se odpre zavihek, na katerem lahko vidimo zemljevid sveta. Zemljevid prikazuje številne makro podatke ter indikatorje v določenem časovnem intervalu. Prikaz in izbor teh podatkov lahko prilagajamo z uporabo filtrov in konfiguratorja na levi strani programa.

Z levim miškinim klikom + potegom na stolpični diagram na levi strani lahko izbor zožamo na željene vrednosti. Države, ki ustrezajo izbranim vrednostim, se bodo na zemljevidu obarvale, medtem ko se tiste, ki ne ustrezajo, bodo obarvale črno.

Na zemljevidu lahko na posamezne države tudi kliknemo in jih dodamo v izbor. V spodnjem kotu programa se odpreta nova okna, na katerih se bodo izpisali podatki za vsako državo, ki je dodana v izbor / izbrana na zemljevidu.

S klikom na podkategorijo Sector pa lahko izgled Raziskovalca makro podatkov prilagodimo na prikaz za posamezen sektor trga. S klikom na posamezen segment lahko preverimo tržne deleže posameznih držav in njihovo sestavo.

Velikost segmentov predstavlja njihovo relativno razmerje v medsebojni vrednosti.

Macro Explorer / Tabelni prikaz

Če želimo podatke, ki smo jih pridobili z Macro Explorerjem, prikazati v tabelnem prikazu, lahko to storimo s gumbom na spodnji sliki.

S klikom na gumb se odpre nov zavihek, na katerem so podatki razvrščeni v tabelnem prikazu.

Iskanje lahko še dodatno prilagajamo s uporabo konfiguratorja ter filtrov na strani programa pod zavihki "Countries in Universe" in "Content Manager". S klikom na gumb "Countries in Universe" lahko uporabnik izbere države, od katerih želi pridobiti informacije.

Zelo podobno se določi tudi ekonomske indikatorje oz. različne spremenljivke, s pomočjo gumba Content Manager. S klikom na gumb se odpre seznam možnih indikatorjev, ki jih lahko uporabnik poišče ter izbere za nadaljno analizo.

eTUTOR-CEK, ISSN: 2591-1090, Izdajatelj: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Centralna ekonomska knjižnica, 2017-, Urednika: Urban Golob in Martina Petan

Foto: Arhiv EF. Tehnična podpora