Skip to Main Content

LSEG Workspace

Iskanje z uporabo monitorja novic - "News Monitor"

Z vpisom fraze "news" v iskalno vrstico ali preko News -> News Monitor dostopamo do pregleda vseh novic za trenutno izbrani instrument. Z uporabo vrstice za filtriranje novic lahko dodajamo ali brišemo podjetja, vire novic, tržne sektorje, indekse, ključne besede in podobno. Prav tako lahko uporabljamo operatorje kot so "and", "or" in "not" (primer pod razdelkom Iskanje novic).

Z dvoklikom na naslov novice znotraj seznama se bo odprla novica v novem oknu.

Na voljo imamo tudi dodatne filtre — spreminjamo lahko na primer časovni okvir, znotraj katerega iščemo novice. To lahko storimo s klikom na gumb, ki prikazuje koledar.

Prav tako lahko spremenimo prikaz novic in si ogledamo samo najpomembnejše novice ali pa jih razvrstimo glede na sentiment.

Sentiment novic je prikazan s spodnjimi simboli. V kolikor je sentiment besedila pretežno pozitiven, bo prikazan "+", v kolikor je sentiment besedila pretežno negativen, bo prikazan "-", v kolikor pa je sentiment pretežno nevtralen, simbola ne bo.

Za spremembo virov prikazanih novic je na voljo označeni gumb na levi strani.

Iskanje novic z uporabo ! funkcije

Ukazno vrstico lahko najdemo na zgornjem delu začetnega zaslona oz. preko bljižnice CTRL + SHIFT + SPACE.

V ukazno vrstico vpišemo "!news" in izbiro kategorije potrdimo s levim miškinim klikom oz. z uporabo gumba "TAB". Za tem dodamo ključno besedo, za katero nas novice zanimajo, npr. "Slovenia". 

Program nam bo ponudil različne možnosti, med katerimi se lahko pomikamo z gumboma "" in " " na tipkovnici ali pa željeno izbiro najdemo s premikanjem miške. S klikom na željeno možnost ali s pritiskom na ENTER potrdimo izbiro.

Program nas odpelje na novo okno, kjer so vse novice v kronološkem vrstnem redu, ki vsebujejo izbrano ključno besedo (v našem primeru "Slovenia").

Iskanje novic z več ključnimi besedami

Če želimo poiskati novice s pomočjo uporabe več neodvisnih ključnih besed, moramo ob iskanju v ukazni vrstici uporabljati funkcijo TAB.

Npr. želimo poiskati novice o podjetju Microsoft Corp., ki hkrati vsebujejo frazi "Windows" in "XBOX". 

V ukazno vrstico vpišemo "Microsoft" in pritisnemo TAB. S tem se nam izbira podjetja fiksira (pri tako kratkih ukazih to ni nujno potrebno) nato pa lahko nadaljujemo s pisanjem.

Nadaljujemo z vpisom niza "news" in spet pritisnemo TAB. Nato vpišemo še "Windows" in med ponujenimi možnostmi izberemo "keyword" na dnu. S tem programu damo navodilo, naj vrne novice, ki vsebujejo ključno besedo "Windows". 

Enak postopek kot za "Windows" ponovimo še za "XBOX". Ker smo vpisali vse željene pogoje, lahko zdaj pritisnemo ENTER. Seveda bi lahko ENTER pritisnili že po vpisu "news" in bi nato pogoje kot so ključne besede dodali naknadno.

Dobimo seznam novic, ki ustrezajo našim kriterijem. V kolikor bi radi kriterije spremenili in recimo poiskali novice, ki namesto obeh fraz vsebujejo vsaj eno od fraz (lahko pa tudi obe), izberemo puščico " " pri operatorju "AND" in izbiro spremenimo na "OR".

Če bi želeli novice, ki vsebujejo natanko eno od fraz, recimo samo "XBOX", ne pa tudi "Windows", pa bi uporabili operator "NOT".

Za brisanje posameznih elementov filtra se z miško pomaknemo na element in pojavi se "x", za brisanje celotnega filtra novic v enem koraku pa imamo "x" na desni strani okna. 

eTUTOR-CEK, ISSN: 2591-1090, Izdajatelj: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Centralna ekonomska knjižnica, 2017-, Urednika: Urban Golob in Martina Petan

Foto: Arhiv EF. Tehnična podpora