Skip to Main Content

LSEG Workspace

Finančne napovedi podjetja / Estimates

Če želimo pridobiti informacije o finančnih oz. drugih napovedih za izbrano podjetje, lahko to storimo z uporabo kategorije Estimates, ki jo najdemo na osnovnem zaslonu okna Company -> Overview. 

Spodaj so prikazane podkategorije Estimates. Nekaj najpomembnejših bomo spodaj še dodatno razložili.

Podkategorija 1: Statement View / Pregled računovodskih izkazov

V primeru, da iz zgornjega okna izberemo podkategorijo Statement View, nas finančna zbirka odpelje na zavihek, kjer imamo vplogled v računovodske izkaze izbranega podjetja, kot so npr. Income Statement, Balance Sheet, itd. Prav tako so poleg njih še finančne napovedi za naslednja leta.

Na strani se izpišejo številni pomembni računovodski podatki kot so npr. Cost of Goods Sold, EBITDA itd. Podatke lahko dodatno prilagajamo z uporabo konfiguratorja nad seznamom izpisanih podatkov.

Če zelimo preučiti drug računovodski izkaz (npr. Balance Sheet), lahko to storimo s klikom na Template -> Balance Sheet.

Podkategorija 2: Detailed Estimates / Natančne napovedi

Znotraj podkategorije Detailed Estimates najdemo podrobnejše napovedi izbranega finančnega kazalnika ali rezultata poslovanja. Za hitrejši dostop do tega razdelka lahko v iskalni vrstici uporabimo bližnjico ESTD. Prikazan je graf zgodovinskega gibanja ocen in seznam ocen vseh analitikov, ki so prispevale k oceni. Za vsakega posameznega analitika lahko pogledamo tudi njegove pretekle napovedi.

Podkategorija 3: Recommendations & Target Price / Priporočila in ciljna cena

V primeru, da iz začetnega okna izberemo podkategorijo Recommendations & Target Price, nas finančna zbirka odpelje na zavihek, kjer imamo vplogled v priporočila in ciljno vrednost cene delnice izbranega podjetja. 

Na strani se izpišejo številni pomembni podatki vključno z grafom, ki prikazuje gibanje cene delnice in hkratna priporočila analitikov glede nakupa in prodaje. V spodnjem delu so tudi ocene in priporočila drugih analitikov, ki so objavili svoj vidik na ceno in stanje delnice izbranega podjetja. Na levi strani pa so povzetki mnenj analitikov in seštevki ocen.

Podkategorija 4: Historical Surprise / Odstopanja od pričakovanj

V primeru, da iz začetnega okna izberemo podkategorijo Historical Surprise, nas finančna zbirka odpelje na zavihek, kjer imamo vplogled v odstopanja dejanskih objavljenih finančnih podatkov podjetja od pričakovanih vrednosti teh podatkov, ki jih je podjetje objavilo predhodno kot napoved.

V konfiguratorju nad grafom lahko izberemo finančni element, ki nas zanima (npr. Net Income, Revenue, EPS ...). Spodaj pa imamo odstopanja in ostale statistične podatke podjetja v povezavi z izbranim finančnim elementom.

eTUTOR-CEK, ISSN: 2591-1090, Izdajatelj: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Centralna ekonomska knjižnica, 2017-, Urednika: Urban Golob in Martina Petan

Foto: Arhiv EF. Tehnična podpora