Skip to Main Content

Capital IQ

Navodila za uporabo

Screener

Za uporabo t.i. screenerja (uporaba za filtriranje entitet glede na poljubne kriterije, ki jih podamo) znotraj S&P Capital IQ Pro Plug-ina za Excel izberemo Screener/Data Wizard.

S tem se nam odpre novo okno. Oglejmo si primer uporabe za podjetja in zato izberimo zavihek Companies (v kolikor bi namesto med podjetji iskali med npr. združitvami in prevzemi, bi uporabili zavihek Transactions — uporabljali bi enako logiko kot pri filtriranju podjetij).

Na levi strani v razdelkih Recommended Criteria in Browse Criteria so po kategorijah razvrščeni nekateri izmed filtrov za hitrejši dostop.

Radi bi na primer filtrirali podjetja na le tista, ki katerih primarna dejavnost so trgovine z živili. Izberemo kriterij Industry Classification. V meniju sredi ekrana se nam ponudi seznam panog, med katerimi poiščemo Grocery Stores. Da jo najdemo, moramo razširiti kategorijo Retail, kar lahko storimo s klikom na črno puščico ob imenu. Postopek ponovimo v podkategorijah, dokler ne pridemo do željene.

Kot lahko vidimo desno zgoraj, trenutno izbranemu kriteriju zadošča več kot 25.000 podjetij. Dodajmo nov kriterij, tokrat izberimo Trading Multiples pod Pricing & Market Data.

Poiščimo Market Capitalization / Valuation pod Browse Criteria in izberimo kriterij Market Capitalization. Nastavimo filter na zgolj podjetja s tržno kapitalizacijo preko 10 milijonov USD in izberemo Add za dodajanje.

Prav tako lahko kriterije dodajamo z vpisom v temu namenjeno vrstico Add Criteria pod seznamom trenutno nastavljenih filtrov. Izberimo Total Revenue.

Po izbiri nas program vodi in nam ponuja možnosti, med katerimi lahko izbiramo in jih vpisujemo naprej. Tako sestavimo željeni pogoj, za njegovo potrditev kliknemo na Add.

V kolikor želimo v tabelo z rezultati vključiti še stolpce s podatki brez izvajanja filtracije oz. dodajanja novih pogojev, izberemo Display Columns.

Odpre se nam novo okno, v katerem izberemo podatke za prikaz. Na levi izberemo npr. Total Return in potem v sredinskem delu okna obkljukamo vse željene parametre — izberimo zadnji mesec in zadnje leto ter kliknimo na Apply.

Ko smo zadovoljni z nastavitvami kriterijev in prikaza, izberemo Run Screen in baza bo vrnila tabelo rezultatov.

S klikom na Export se bo tabela izvozila v uporabljano Excelovo datoteko.

Tabela s podjetji, ki ustrezajo nastavljenim kriterijem, je uspešno izvožena v Excel.

eTUTOR-CEK, ISSN: 2591-1090, Izdajatelj: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Centralna ekonomska knjižnica, 2017-, Urednika: Urban Golob in Martina Petan

Foto: Arhiv EF. Tehnična podpora