Skip to Main Content

Capital IQ

Navodila za uporabo

Risanje grafov

Do aplikacije za risanje grafov lahko dostopamo:

  • vedno preko zgornje vrstice s kategorijami z izbiro Charting -> Chart Builder,
  • v primeru, da imamo odprt pregled podjetja, v razdelku na levi strani izberemo Chart Builder pod Charting.

V kolikor izberemo drugo možnost, se bo avtomatsko izrisal graf delnice podjetja, ki smo ga pregledovali. Za dodajanje še ene entitete v graf, kliknemo na COMPARE nad grafom in v oknu, ki se nam odpre, poiščemo željeno podjetje, indeks, surovino ipd.

Za dodajanje časovnih vrst različnih finančnih podatkov uporabimo METRICS nad grafom. Nekaj pogosto uporabljenih kazalnikov se nam ponudi ob kliku ...

... druge pa lahko poiščemo znotraj okna, ki se pojavi z izbiro Search for a metric -> Advanced Lookup.

Izberimo donosnost na kapital (Return on Equity %) in kliknimo na Apply.

Nato moramo za prikaz izbrati še Add.

Uredimo graf in sicer nastavimo interval prikaza na 5 let (z izbiro 5Y zgoraj).

V tabeli pod grafom najdemo seznam podatkov, ki so trenutno izrisani. Izbrišimo podatke o prometu (spodaj — Volume) s klikom na označeni simbol smetnjaka.

Tudi vse prikazane podatke določenega podjetja izbrišemo na enak način — s klikom na smetnjak v vrstici z imenom podjetja izbrišemo vse podatke za podjetje AMD.

Za urejanje prikaza posameznega podatka pa izberemo označeni gumb in nato Edit Series.

Odpre se nam okno z nastavitvami, kot so barve, vrsta prikaza in podobno:

Pod ANNOTATIONS pa lahko izbiramo med različnimi ključnimi dogodki za izbrana podjetja, ki bodo prikazani na grafu kot interaktivnimi simboli — s pomikom miške nad simbol se bodo namreč izpisale dodatne informacije o tem dogodku.

Izvoz grafa v Excel in shranjevanje

Z uporabo obkroženih simbolov desno zgoraj lahko iščemo med predhodno shranjenimi grafi, shranimo trenutno prikazanega v Capital IQ ali pa ga izvozimo v Excel (izvozi se tako slika kot tudi podatki, uporabljeni za risanje).

Z desnim klikom miške na graf se nam odpre dodaten meni, preko katerega lahko graf med drugim shranimo kot sliko ali pa ga prav tako izvozimo v Excel.

eTUTOR-CEK, ISSN: 2591-1090, Izdajatelj: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Centralna ekonomska knjižnica, 2017-, Urednika: Urban Golob in Martina Petan

Foto: Arhiv EF. Tehnična podpora