Skip to Main Content

Capital IQ

Navodila za uporabo

Screening

Za ustvarjanje seznamov različnih entitet, ki zadoščajo izbranim kriterijem, se uporablja funkcija Screening. Za seznam podjetij bomo tako uporabili Screening -> Companies.

V razdelku Criteria imamo na voljo različne filtre, ki jih lahko uporabimo. Nad tem pa najdemo tudi vrstico, v katero lahko vpišemo poljubni željeni kriterij, v kolikor ga na primer ni na seznamu ali pa ga ne želimo predolgo iskati.

Primer

Nastavimo najprej filter na zgolj evropska podjetja. Pod Company Details kliknemo na kriterij Geographic Locations.

Odpre se nam nov razdelek, v katerem obkljukamo Europe in nato izberemo še Add Criteria.

Vidimo, da je podjetij iz baze, ki zadostujejo temu kriteriju, čez milijon. Dodajmo nov filter in sicer izberimo Financial Statements pod Financial Information.

Poiščimo prihodke (Total Revenue), jih izberimo in nato nastavimo kriterij na vsaj 10 milijonov EUR (Opomba: v Capital IQ so po privzetih nastavitvah števila večinoma izražena v milijonih). Za obdobje pustimo nastavitev LTM ("last twelve months" — zadnjih 12 mesecev). Spet izberemo Add Criteria.

Na levi strani seznama izbranih kriterijev lahko menjamo njihov vrstni red. Na desni strani vidimo, da je ostalo še približno 200 tisoč podjetij, zato nam je že ponujena možnost za nastavitev vrstnega red prikazanih rezultatov in njihovo število.

Spremenimo sedaj nastavitev lokacije z Evrope na samo Slovenijo. Za filter Geographic Locations izberemo Edit.

Odpre se nam enako okno kot prej. Poiščimo Slovenijo z vpisom v temu namenjeno polje. Obkljukamo in izberemo Update.

Izberimo še Company Details -> Industry Classification.

Obkljukamo kategoriji finančnih institucij in zavarovalnic ter izberemo Add Criteria.

Preostalih 8 podjetij sedaj prikažimo z View Results

Možnost Where is my Company nad tabelo rezultatov nam omogoča, da za poljubno podjetje pogledamo, katerim izmed izbranih filtrov ustreza in katerim ne.

Izbrali smo podjetje Krka, za katero vidimo, da ustreza dvema izmed treh kriterijev in ga zato ni v tabeli rezultatov.

Vrnimo se k tabeli prikazanih rezultatov. V primeru, da je le-teh veliko, si lahko za iskanje posameznih entitet pomagamo s poljem Search Results.

Sedaj pa dodajmo v tabelo nov stolpec, ki ne bo izvajal filtriranja, ampak vsem trenutno prikazanim podjetjem v tabeli le dodal izbrani podatek. Izberemo zavihek Customize Display Columns.

Vpišimo željeni podatek v za to namenjeno polje:

Ob izbiri podatka lahko vnaprej določimo še dodatne parametre izmed ponujenih opcij. Ko smo zadovoljni z nastavitvami novega stolpca, izberemo gumb Add to Screen in nato pod njim še Update View. Stolpec bo dodan v tabelo.

Željeni stolpec lahko odstranimo v zavihku Customize Display Columns z izbiro rdečega križca pri njegovem imenu. Na isti zavihek nas bi preusmeril klik na Add/Edit Display Columns nad tabelo.

Izvoz v Excel ali Word

Za izvoz rezultatov v MS Word ali Excel imamo na voljo označeni razdelek. V Word se izvozi poročilo ("Screening Report"), ki je v obliki seznama podjetij, ki zadoščajo kriterijem. V Excel pa se izvozi datoteka z več listi — prikazana tabela iz brskalnika, tabela osnovnih statistik podatkov in list z uporabljenimi kriteriji.

Shranjevanje iskanja

Posamezen "screening" lahko shranimo in ga uporabimo kasneje, kar storimo z izbiro Save as New Screen.

V kolikor po shranjevanju uvedemo še kakšne spremembe, lahko "screening" ponovno shranimo z gumbom Save Screen (seveda pa lahko spremenjeno filtriranje shranimo tudi kot nov, drug "screening").

Do shranjenih "screening-ov" lahko dostopamo preko zavihka Screening -> Saved Screens.

Quick Screener

Uporabno orodje je tudi t.i. Quick Screener, kjer imamo že pripravljenih nekaj izmed najbolj priljubljenih kriterijev filtriranja, kar nam lahko prihrani nekaj časa:

eTUTOR-CEK, ISSN: 2591-1090, Izdajatelj: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Centralna ekonomska knjižnica, 2017-, Urednika: Urban Golob in Martina Petan

Foto: Arhiv EF. Tehnična podpora