Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Odprti dostop

Novice in obvestila

ARRS je objavil Javni razpis za povračilo stroškov znanstvenih objav v zlatem odprtem dostopu (za leto 2020), ki je odprt do 
3. 11. 2020, do 14 ure.

Predmet javnega razpisa je povračilo stroškov znanstvenih objav, ki so bile objavljene v zlatem odprtem dostopu in je bilo plačilo teh stroškov izvedeno med 2. 9. 2019 in 1. 9. 2020.

Znanstvene objave morajo biti v skladu s pravilnikom razvrščene vsaj v kategoriji A', vsebovati pa morajo navedbo ARRS kot (so)financerja znanstvenoraziskovalnega dela.

V primeru da katera izmed vaših objav izpolnjuje navedene razpisne pogoje in so bila za plačilo porabljena fakultetna sredstva, prosim, da to sporočite ne e-naslov matic.bradac@ef.uni-lj.si.

Kaj je odprtodostopna objava?

Odprtodostopna objava uporabniku omogoča brezplačno dostopanje do znanstvenega članka ali monografije. Pri objavi raziskovalec undefineddovoli objavo  založniku v odprto dostopnem znanstvenem viru, vendar obdrži materialne avtorske pravice. Dovoljena uporaba članka je v večini primerov označena z licencami Creative Commons. Zaželena je uporaba licence CC BY, pri kateri je za nadaljnjo uporabo potrebno zgolj priznanje avtorstva.

Zahteve financerjev znanstvenoraziskovalne dejavnosti glede odprtega dostopa je mogoče izpolniti tudi pri objavi v naročniški reviji, ki ni odprtodostopna. V tem primeru je potrebno v repozitorij shraniti končno recenzirano različico objave.  

Kaj ni odprtodostopna objava?

Brezplačno dostopna objava znanstvenega članka ali monografije ni nujno tudi odprtodostopna. Pogosti primeri, ko brezplačno dostopna objava ni odprtodostopna, so: undefined

  • avtor prenese materialne avtorske pravice na založnika,
  • delo ni označeno z ustreznimi licencami npr. Creative Commons,
  • delo ni brezplačno dostopno ob objavi (embargo).

eTUTOR-CEK, ISSN: 2591-1090, Izdajatelj: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Centralna ekonomska knjižnica, 2017-, Urednika: Urban Golob in Martina Petan

Foto: Arhiv EF. Tehnična podpora