Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Oddaljeni dostop do e–virov

Kdaj uporabim Mrežnik in kdaj DiKUL

Odločim se za Mrežnik, kjer izberem Academic Search Complete (EBSCO):


Ko se prijavim, se mi odpre stran, kamor vpišem ključne besede, v našem primeru luxury goods, izberem 'Iskanje' in dobim 14.780 rezultatov.


Omejim s kriterijema 'Strokovne revije' in 'Celotno besedilo' in rezultat se zmanjša na 470, ko dodam še ključno besedo consumer behaviour, imam 98 rezultatov. Ustrezen članek lahko odprem v PDF obliki.

Če enako iskanje ponovim v DiKUL-u, je rezultat drugačen. Ko vpišem luxury goods, dobim:


Omejim še 'Celotno besedilo za uporabnike UL' in 'Recenzirana publikacija' (kar je enako kot strokovne revije pri EBSCO zbirki), je moj rezultat še vedno ogromen, več kot 24.000 rezultatov. Tudi, ko vpišem dodatno ključno besedo consumer behaviour, je rezultatov še vedno zelo veliko, 3.861.

Torej, ko iščemo po DiKUL-u vedno dobimo več rezultatov, kot če iščemo po posameznih zbirkah. Res je, da je iskanje popolnejše, vendar je tako veliko število rezultatov velikokrat težko obvladljivo. Predvsem priporočamo iskanje po DiKUL-u, kadar želimo vedeti, koliko je gradiva na neko temo, če je gradiva malo ali pa če iščemo točno določen članek. Pri iskanju točno določenega članka je DiKUL neprecenljiv. Na tak način lahko preverimo ali je članek v Sloveniji sploh možno dobiti s polnim besedilom.

eTUTOR-CEK, ISSN: 2591-1090, Izdajatelj: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Centralna ekonomska knjižnica, 2017-, Urednika: Urban Golob in Martina Petan

Foto: Arhiv EF. Tehnična podpora